Altijd persoonlijk contact
Je kunt bij ons altijd terecht
Donderdag 05 december 2024 zijn we om 16:00 uur gesloten
Ben jij iemand die het liefst zo hoog mogelijke snelheden aantikt op de weg, of vind je het ook leuk om af en toe een bospaadje in te slaan? Als dat het geval is, is een gravelbike misschien wel jouw perfecte fiets. Gravelbikes worden steeds populairder en niet zonder reden. Ze brengen veel voordelen met zich mee. Maar waarom kies je voor een gravelbike? Is het niet gewoon hetzelfde als een racefiets, maar dan met bredere banden? Ze lijken zeker veel op elkaar, maar verschillen op een paar belangrijke punten. In dit blog lees je het allemaal!
Laten we beginnen bij het begin. Voordat we gravelbikes met racefietsen gaan vergelijken, moeten we eerst weten wat een gravelbike precies is. De gravelbike lijkt qua uiterlijk veel op een racefiets en is in zekere zin ook voor hetzelfde bedoeld: snel fietsen. Een gravelbike is alleen gemaakt om gebruikt te worden op verschillende ondergronden en ruiger terrein. Door de dikkere banden zijn deze fietsen heel goed geschikt voor off-road terrein. Je kunt er dus mee uit de voeten op de harde weg, maar ook op bospaden. Dit maakt deze veelzijdige fiets perfect voor avontuurlijke ritten op zowel onverharde als verharde wegen.
Een typische racefiets is al langer een bekend begrip. Je kent ze vast wel, die lichte fietsen met heel dunne banden. Deze fietsen zijn specifiek gebouwd om snel te zijn op een verharde weg. Door het lichte frame, de smalle banden en de aerodynamische positie waarin je zit dragen allemaal bij aan de optimale efficiëntie van de fiets. Deze fietsen zijn dus perfect voor wanneer je ambitie hebt om de Tour de France te rijden, maar ook voor wanneer je gewoon houdt van lekker snel fietsen over de verharde wegen.
Hoewel een gravelbike veel gemeen heeft met een racefiets, zijn er een aantal belangrijke verschillen. Bij het kiezen voor een nieuwe fiets is het dus belangrijk om deze verschillen in gedachten te houden.
Racefiets: een racefiets is voor een heel ander terrein ontworpen dan een gravelbike. Een racefiets is niet gemaakt voor een onverhard terrein. Een racefiets is perfect om een snelle tijd neer te zetten op harde wegen. Wanneer pure snelheid op deze wegen belangrijk voor je is, dan is een racefiets dus de juiste keuze.
Gravelbike: Een gravelbike is veelzijdiger en presteert goed in uiteenlopende omstandigheden. Je gaat misschien iets minder hard op het asfalt, maar je kunt wel een afslag maken naar een bospaadje. Een gravelbike is dus perfect voor ruig terrein en offroad avonturen, maar is ook nog steeds erg geschikt voor verharde wegen. Dat maakt de gravelbike goed voor lange ritten met verschillende terreinen.
Racefiets: Een ander groot verschil zit hem in de geometrie van de fiets. De geometrie van een racefiets is gemaakt met hoge snelheden in het achterhoofd. Zo heeft een racefiets een gestroomlijnd ontwerp en een agressieve geometrie. Hierdoor zit je meer voorover en kun je makkelijker snelheid opbouwen. Ook is het frame vaak lichter dan bij een gravelbike, wat die steile beklimmingen toch iets lichter maakt.
Gravelbike: Het frame van een gravelbike is vaak robuuster en ontworpen om meer stabiliteit te bieden. De geometrie van een gravelbike is daarom ook minder agressief dan bij een racefiets. Door een hogere balhoofdbuis en lagere trapas zit je meer ontspannen en heb je een rechtere zithouding, waardoor je langer op avontuur kunt. Ook hebben gravelbikes vaak een langere wielbasis, waardoor ze stabieler zijn op de weg.
Racefiets: deze fietsen hebben smalle banden. Dunne, gladde banden zijn perfect om veel kilometers te maken op de weg, maar zijn daarbuiten minder fijn. Dikke banden hebben een hogere rolweerstand, maar ook een hogere grip en stabiliteit. Dit is voor een racefiets alleen niet zo belangrijk. Daarom zul je bij racefietsen geen brede banden zien. Wel is het mogelijk om gravelbanden op je racefiets te zetten.
Gravelbike: Op deze fietsen zitten bredere banden gemonteerd dan een op een racefiets, maar niet zo’n brede banden als een mountainbike. Door de bredere banden heeft een gravelbike een profiel dat geschikt is voor zowel onverharde paden als asfaltwegen. Ook zijn de wielen iets zwaarder en steviger om de schokken van de onverharde paden op te kunnen vangen. Gravelbikes hebben ook doorgaans een lagere bandenspanning voor wat meer comfort op onverharde ondergronden.
Racefiets: Hoewel schijfremmen steeds meer terug zijn te vinden, heeft een gewone racefiets vaak nog traditionele velgremmen omdat deze lichter in gewicht zijn. Een racefiets moet namelijk zo licht mogelijk in gewicht zijn omdat dit een groot verschil kan maken in de versnelling en snelheid tijdens het wielrennen.
Gravelbike: op een gravelbike vind je eigenlijk altijd schijfremmen, waarbij bij de meeste gravelbikes hydraulische schijfremmen de voorkeur hebben boven mechanische schijfremmen. Hydraulische schijfremmen hebben namelijk een betere modulatie en remkracht, wat meer voordeel oplevert op bospaden en op onverharde wegen.
Racefiets: Een standaard racestuur heeft een kortere stuurbuis en vaak zijn ze ook smaller dan bij een gravelbike. Hierdoor zit je zo aerodynamisch mogelijk, maar niet altijd even stabiel.
Gravelbike: Het stuur van een gravelbike heeft vaak een iets bredere grip en een langere stuurbuis. Hierdoor zit je een stuk stabieler en ben je met je gravelbike helemaal klaar om te fietsen door de modder op onverharde wegen.
Gebaseerd op 122 beoordelingen
Gebaseerd op 122 beoordelingen
Je kunt bij ons altijd terecht
Direct advies tijdens openingstijden
Dat was een flink lijstje met verschillen. Nu je hier op gaat letten, lijken gravelbikes en racefietsen waarschijnlijk niet zo veel meer op elkaar. Wat voor fietser ben jij en welke fiets past het beste bij jouw fietsstijl? Blijf jij liever op de verharde weg en wil je daar zo snel mogelijk gaan? Dan is een racefiets precies wat je nodig hebt. Wil je af en toe nog weleens een bospad inslaan? Een gravelbike is niet goed in één specifiek terrein, maar in allemaal. Bekijk hier ons assortiment of kom een keer langs in de winkel in Asten.