Geschiedenis

Fietsenmaker Wim van Veghel neemt afscheid

Na 48 jaar neemt Wim van Veghel afscheid als fietsenmaker in Asten. Hij en zijn vrouw Marij stoppen per 1 juni als eigenaren van Fietscompleet Wim van Veghel. Hun medewerker, Luke van Leeuwen (26), staat klaar om hen op te volgen. De winkel gaat vanaf juni verder onder de naam Bike Totaal Luke van Leeuwen. “Ik ga op dezelfde voet verder als Wim.”

“We hebben een prachtige tijd gehad”, zegt Wim over de afgelopen jaren. “Marij en ik hebben samen de kar getrokken. Natuurlijk waren er weleens hobbeltjes maar daar zijn we overheen gekomen. We hebben de fietsenbranche zien veranderen. Onder andere door de komst van internet, maar ook nieuwe technische snufjes en de e-bike.” Zijn vrouw Marij noemt het bewonderenswaardig hoe haar man met die veranderingen is meegegaan. “Niet stilstaan, maar met de ontwikkelingen mee. Dat hebben we altijd gedaan.” Ook zij kijkt terug op een plezierige periode. “Waaraan we ook nog eens vele persoonlijke contacten over gehouden hebben. Dat is natuurlijk geweldig.”

Afscheid

Wim nam de fietsenzaak in 1980 over van zijn vader. Daarvoor was hij bij hem in dienst. In totaal heeft de familie ruim 65 jaar lang een fietsenwinkel in Asten gerund. “Het is enorm afwisselend werk”, zegt Wim. “Je bent echt een allrounder. In de winkel verkoop je fietsen en heb je persoonlijk contact met klanten, maar je bent ook met techniek bezig in de werkplaats.” Toch vond hij het tijd om afscheid te nemen. “Ik ben 64 jaar oud. Ik moest aan mijn pensioen gaan denken. Ik heb mijn werknemer Luke gevraagd of hij geïnteresseerd was in het overnemen van de zaak. Dat bleek zo te zijn.” Marij vult aan: “We zijn ontzettend blij met hem. Een jonge, frisse ondernemer. Dat is goed voor Asten. Ik hoop dat de klanten hem straks net zo waarderen als wij dat doen.”

Service

Volgens Wim is service bij hem altijd erg belangrijk geweest. “Persoonlijke aandacht voor de klanten; daar zijn we sterk in.” Zo mochten klanten proefritten maken, en stond er regelmatig een leenfiets voor hen klaar. Deze service is iets wat Luke naar eigen zeggen waardeert en meeneemt wanneer hij de zaak overneemt. “Ik sta honderd procent achter de manier van werken van Wim. Hij komt afspraken altijd na en biedt kwaliteit. Ik ga op dezelfde voet verder. Er staan slechts twee veranderingen te gebeuren. Zo verandert de winkelnaam en ga ik het sportieve mountainbike segment uitbreiden. Dan spreken we echt alle doelgroepen aan.” Vanaf 1 juni is de fietsenzaak een franchiseonderneming van het landelijke Bike Totaal. “Ik vind het spannend. Het komt nu steeds dichterbij”, geeft Luke aan. De Astenaar werkte zeven jaar lang bij Fietscompleet Wim van Veghel. “Ik kom eigenlijk uit een heel andere hoek. Ik studeerde namelijk Bouwkunde, maar mijn passie is fietsen. Dit beroep combineert techniek met een stukje verkoop.”

Niet stil zitten

Voor klanten van de Astense fietsenzaak staan er de komende tijd dus weinig veranderingen te gebeuren. Het team blijft hetzelfde. Ook kunnen klanten Wim nog af en toe in de winkel tegen het lijf lopen. Om Luke te begeleiden werkt Wim het eerste jaar nog twintig uur per week in de winkel. Daarna gaat hij dit urenaantal afbouwen. Hij en zijn vrouw zijn niet bang om in een zwart gat te vallen. “Straks hebben we de tijd om zelf meer te fietsen”, zegt Marij. “En we hebben genoeg sociale contacten en hobby’s. We hebben al die jaren dat we de zaak hadden niet stilgezeten en dat gaan we zometeen ook niet doen.”